Agenda Waas en Dender


Locatie: de voordrachten gaan door in Het Gildenhuis, Kaaistraat 10 in 9140 Tielrode. We starten om 20u.

Contact: Johan De Baere, tel. 0473 215760, waasendender@vvpv.be
Betalingen op rekeningnr. BE75 7340 3362 4451 van VVPV Waas en Dender.
Vrijdag 17 maart stelt Marc Vermeulen ons zijn nieuwste boek De Rozenweide voor.
De voordracht zal niet gaan over de klassieke rozentuin, maar over nieuwe perspectieven voor het gebruik van rozen in een natuurlijke toepassing. De kleurrijke rozen worden gecombineerd met doorlevende grassen en vaste planten, waardoor ze beter worden opgenomen in de gehele plantencombinatie. Grassen hebben het voordeel dat de tuin na de bloei niet stilvalt maar juist levendig wordt door de wuivende grashalmen in de wind. Sommige rozen remonteren en geven een tweede bescheiden bloei, andere rozenstruiken vormen na de bloei mooie bottels die de tuin in het najaar laten opleven.
Marc Vermeulen begeleidt je in de zoektocht naar mooie combinaties met rozen, de ideale plant in tijden van een veranderend klimaat, want rozen kunnen goed tegen de droogte.


Vrijdag 7 april komt Pascal Heyse van Munkhaven Cottage Gardens naar Tielrode.
Wilt u zelf uw tuin ontwerpen, maar weet u niet goed waar te beginnen? Deze lezing geeft inzicht in hoe u zelf aan de slag kunt voor het ontwerp van uw tuin. Pascal laat u kennis maken met enkele basisregels die u moet weten om tot een goed tuinontwerp te komen. Als doe-het-zelver zal u meer inzicht krijgen om van uw tuin een mooi geheel te maken.


Zaterdag 22 april 2023 gaan we samen met VVPV Antwerpen op Tuinreis naar Vlaams Brabant.
Op het programma staan tuin 't Heike Hof, Sophie Cauvin (tuin en atelier), en kwekerij 'Bois de Rode Bos'.
Voor meer info en inschrijvingen zie de regiokalender van VVPV Antwerpen.


Vrijdag 19 mei is Dirk Chevalier, voorzitter van Tuinpunt, te gast met zijn verhaal over Bizarre en architecturale planten.
Architecturale planten zijn door hun structuur en/of bladvorm een opvallende verschijning in de tuin. O.a. artisjok en kardoen, Verbascum, Eremurus, Tetrapanax, Cordyline geven de tuin structuur en cachet. Bizarre planten zijn planten die ongewone eigenschappen of opvallende kenmerken hebben. Zo zijn er bloemen die afhankelijk van de weersomstandigheden van kleur veranderen of bloeien met verschillende bloemkleuren aan één plant. Gras met pikzwart blad, planten met grote schutbladeren en piepkleine bloempjes, of juist opvallend grote bloemen. Een bloem die naar chocolade geurt en blad dat naar ananas geurt. Dit en nog veel meer kan ook goed in onze eigen tuin groeien.


Zaterdag 10 juni gaan we samen met VVPV Antwerpen op Tuinreis naar Nederland.
We bezoeken de Tuinen in Demen van Martje van den Bosch met aansluitend heerlijke 'High Tea' in de tuin. Daarna reizen we verder naar De tuinen van Appeltern met hun 200 voorbeeldtuinen.
Voor meer info en inschrijvingen zie de regiokalender van VVPV Antwerpen.Al onze activiteiten worden gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid