Agenda Limburg


NIEUWE LOCATIE!

Locatie: al onze activiteiten hebben plaats in het polyvalente lokaal van het ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Beringen (Koersel) om 14u., tenzij anders vermeld.

Contact: Ria Coenen, tel. 011 431748, regiolimburg@vvpv.be
Betalingen op rekeningnr. BE71 7340 2763 1669 van VVPV Limburg.




Zaterdag 17 juni: Daguitstap met de bus naar tuinen in Zeeland en Oost-Vlaanderen.
In de voormiddag bezoeken wij de tuin en kwekerij In Goede Aarde van Frans en Franny Geijsels in Biervliet. Eerst gidst Frans er ons door de prachtige vasteplanten- en grassenborders. Daarna kunnen we onze plantenhonger stillen in het geweldige plantenassortiment van de kwekerij.
Rond de middag arriveren we in tuin De Groen Gaerd in Zaamslag. Hier creëerde Jan Hamelink rond zijn typisch Zeeuwse woning een fraaie landschapstuin van 70 are. Borders opgebouwd uit een grote verscheidenheid aan vaste planten en heesterrozen zijn als het ware rond de woning gedrapeerd. We picknicken er in de grote schuur.
In de namiddag bezoeken we in het nabijgelegen Vogelwaarde de Hidden Gardens van de familie van Damme. De 20 are grote tuin is strak met losse beplanting als tegenwicht. Door de verschillende vormen van de diverse tuinkamers met daarin steeds een ander thema is het bij uitstek een tuin om ideeën op te doen.
In de late namiddag steken we weer de grens over om een kijkje te gaan nemen in Munkhaven Cottage Gardens in Verrebroek.
Tuinontwerper Pascal Heyse creëerde hier zijn eigen stukje Engeland. Tien verschillende tuinen in Engelse stijl vormen er op zo'n 80 are
inspiratie- of toontuinen.
Inschrijven vóór 1 juni door te mailen naar regiolimburg of te bellen naar Ria Coenen.
Kostprijs: €24 voor de bus, over te schrijven op rekening van VVPV Limburg. Inkom tuinen: €22 (koffie/thee met gebak in de eerste drie tuinen inbegrepen) te betalen op de bus. Picknick zelf meebrengen. Opstapplaatsen carpoolparking Lummen, eventueel oprit E313 Herentals Oost. Vertrek in Lummen om 8u. Thuiskomst omstreeks 19.30u.


Zaterdag 19 augustus: bezoek aan de tuin van Sven Bronckaers in Geetbets, Heirbaan 49.
De tuin is een verzameltuin waar initieel de nadruk lag op exotische planten en bamboes maar daar is in de loop der jaren een heel assortiment van zeldzame bomen en heesters, schaduwplanten, varens en winterharde orchideeën bijgekomen.
De tuin is 60 are groot, er zijn 2 vijvers, een xerofytenborder, serres, waaronder een mini-serretje met vliesvarens. Sommige delen van de tuin die destijds eerst werden beplant zijn al volgroeid, andere delen zijn recent aangeplant of veranderd. De tuin blijft uitbreiden en veranderen, zo werd er vorig jaar een tufsteen stapelmuur gebouwd en is er een bijkomend stuk grond van 12 are in aanleg. Sven, die erfgoedtuinier is in het arboretum Bokrijk, zal ons er in de voor- en de namiddag rondleiden langs de honderden botanische schatten die allemaal perfect geëtiketteerd zijn.
Een eerste groep bezoekt de tuin van 9 tot 12u, een tweede groep van 14 tot 17u. Maximum 15 deelnemers per groep.
Inschrijven kan door te mailen naar regiolimburg. Inkom €5 (gebak, koffie/thee inbegrepen). De uitstap gebeurt met eigen vervoer.


Op vrijdag 8 en zaterdag 9 september is het zover! Dankzij jullie enthousiaste reacties staat er dan weer een workshop bloemschikken met dahlia's en ander moois gepland.
Hendrica Kesters en Christel Haccuria zullen jullie vele tips en trucs aanleren om een handgebonden boeket te maken, met een luchtige en naturelle look, volgens de nieuwe trend. Zij zullen eerst een demonstratie geven en daarna is het aan jullie. Ook dit jaar mogen we in de prachtige najaarstuin van Ria Coenen onder begeleiding bloemen verzamelen, om er daarna zelf een boeket mee te maken. Uiteraard gaan de eigen creaties mee naar huis, om er nog langer van te kunnen genieten.
De workshop begint telkens om 9u en eindigt ten laatste om 12u. Tussendoor pauzeren we even om gezellig bij te praten met een kop koffie/thee en cake.
Het inschrijvingsgeld van €7,5 mag ter plaatse betaald worden. Maximum 12 deelnemers per dag. Mee te brengen: een emmer, een scherp mesje en een snoeischaar.
Inschrijven vóór 28 augustus, telefonisch bij Ria Coenen 011/431748 of via mail naar regiolimburg.
Locatie: de tuin van Ria Coenen, Hekstraat 145, 3580 Beringen.


Zaterdag 16 september: Daguitstap met de bus naar de Tuinen van Appeltern.
Dit grootste tuininspiratiepark van Europa ligt in het land van Maas en Waal en is 22 ha groot. Je vindt er 200 voorbeeldtuinen met de laatste trends en ontwikkelingen op tuingebied en de bloeiende borders met honderden verschillende plantencombinaties zijn een geweldige bron van inspiratie. Nog steeds worden er nieuwe tuinen aangelegd en worden er nieuwe producten en planten toegepast. Samen met alle vasteplantenkwekers van Nederland werd er een vasteplantentuin van 10 ha aangelegd met allemaal voorbeeldborders. Zorgvuldig gekozen composities zorgen het hele jaar door voor een prachtig bloeiende tuin. De meeste tuinen zijn door de medewerkers zelf bedacht maar er zijn ook veel tuinen van bekende tuinarchitecten.
Mogelijk beginnen of sluiten wij deze reis nog af met een bezoek aan kwekerij De Kleine Oase in Weert.
Inschrijven kan door zo snel mogelijk maar vóór 1 juli te mailen naar regiolimburg@vvpv.be of te bellen naar Ria Coenen (011 431748). Kostprijs: €26 voor de bus. Schrijf dit bedrag pas over op rekening van VVPV Limburg BE71 7340 2763 1669 als u van ons een mailtje krijgt met bevestiging dat de reis doorgaat. €16 inkom voor de tuin te betalen op de bus. De reis gaat alleen bij voldoende belangstelling door. Er kan iets gegeten worden in één van de restaurant;: picknick meebrengen kan ook, maar picknicken in de tuin is niet toegelaten.
Opstapplaatsen: carpoolparking Lummen. Vertrek om 8.00u. Thuiskomst omstreeks 20u.



Al onze activiteiten worden gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid