Agenda Limburg


NIEUWE LOCATIE!

Locatie: al onze activiteiten hebben plaats in het polyvalente lokaal van het ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Beringen (Koersel) om 14u., tenzij anders vermeld.

Contact: Ria Coenen, tel. 011 431748, regiolimburg@vvpv.be
Betalingen op rekeningnr. BE71 7340 2763 1669 van VVPV Limburg.
Zondag 19 maart: Lijstjes met favoriete planten die het goed doen in onze tuinen ondergaan in de loop der jaren nogal eens wijzigingen. Zo komen er steeds weer nieuwe of verbeterde soorten planten op de markt of blijkt een aantal toch niet echt bestand te zijn tegen hittegolven en lange droogteperioden.
Daarom vroegen wij Ria Coenen, Rosette Vandenborne en Jef Sanen om een laatste versie van hun toptien der favorieten samen te stellen en ze in een PowerPointpresentatie aan ons voor te stellen. Rosette tuiniert op kleigrond, Ria en Jef op zandgrond. Het spreekt voor zich dat ze niet alle drie alleen maar positieve ervaringen hebben met de voorgestelde planten. Ze zullen dus ongetwijfeld af en toe met mekaar in discussie gaan maar verwachten ook dat de leden in de zaal actief deelnemen aan het gesprek en hun bevindingen kenbaar maken.

Opgelet! Deze lezing gaat door in het polyvalente lokaal van het ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Beringen (Koersel) om 14u.


Op zaterdag 1 april: Magnoliawandeling met gids in het arboretum Wespelaar.
Het arboretum heeft één van de grootste collecties magnolia's ter wereld. De meeste mensen kennen alleen de Magnolia stellata of de M. x soulangeana maar er bestaan nog veel meer spectaculaire soorten en selecties. Geelbloeiende magnolia's zijn tegenwoordig erg gewild. Een aantal van de mooiste werden in Wespelaar geselecteerd en benoemd. Magnolia 'Daphne' is de meest bekende. Wij nodigen we jullie dan ook graag uit om die dag onder leiding van een gids deze unieke magnoliashow te gaan bewonderen.
De wandeling start om 14u. We verzamelen om 13.50u aan de ingang van het arboretum, Grote Baan 63, 3150 Haacht-Wespelaar (rode poort).
Inschrijven kan door vóór 20 maart te mailen naar regiolimburg@vvpv.be. Kostprijs: €7,5 voor inkom en gids. Gelieve dit bedrag pas over te schrijven op de rekening van VVPV Limburg als je van ons een bericht krijgt dat de wandeling kan doorgaan.


Op vrijdag 26 mei bezoeken wij de Beeldentuin van Staf Timmers.
Staf is naast schilder en beeldhouwer ook een gepassioneerde tuinier en heeft van zijn tuin een waar kunstwerk gemaakt. Je wandelt er van de ene verrassing naar de andere, vol idyllische hoekjes. Kunst en natuur vormen er een expressief en organisch geheel.
Wij spreken af om 18.30u bij de ingang van de tuin die gelegen is in Houthalen-Helchteren, Herebaan-Oost 113. Parkeren kan aan beide kanten van de weg maar liefst niet voor de opritten van de buren.
De toegang is gratis. Inschrijven kan door te mailen naar regiolimburg@vvpv.be of te bellen naar Ria Coenen (011 431748).


Zaterdag 17 juni: Daguitstap met de bus naar tuinen in Zeeland en Oost-Vlaanderen.
In de voormiddag bezoeken wij de tuin en kwekerij In Goede Aarde van Frans en Franny Geijsels in Biervliet. Eerst gidst Frans er ons door de prachtige vasteplanten- en grassenborders. Daarna kunnen we onze plantenhonger stillen in het geweldige plantenassortiment van de kwekerij.
Rond de middag arriveren we in tuin De Groen Gaerd in Zaamslag. Hier creëerde Jan Hamelink rond zijn typisch Zeeuwse woning een fraaie landschapstuin van 70 are. Borders opgebouwd uit een grote verscheidenheid aan vaste planten en heesterrozen zijn als het ware rond de woning gedrapeerd. We picknicken er in de grote schuur.
In de namiddag bezoeken we in het nabijgelegen Vogelwaarde de Hidden Gardens van de familie van Damme. De 20 are grote tuin is strak met losse beplanting als tegenwicht. Door de verschillende vormen van de diverse tuinkamers met daarin steeds een ander thema is het bij uitstek een tuin om ideeën op te doen.
In de late namiddag steken we weer de grens over om een kijkje te gaan nemen in Munkhaven Cottage Gardens in Verrebroek.
Tuinontwerper Pascal Heyse creëerde hier zijn eigen stukje Engeland. Tien verschillende tuinen in Engelse stijl vormen er op zo'n 80 are
inspiratie- of toontuinen.
Inschrijven vóór 1 juni door te mailen naar regiolimburg@vvpv.be of te bellen naar Ria Coenen.
Kostprijs: €24 voor de bus, over te schrijven op rekening van VVPV Limburg. Inkom tuinen: €22 (koffie/thee met gebak in de eerste drie tuinen inbegrepen) te betalen op de bus. Picknick zelf meebrengen. Opstapplaatsen carpoolparking Lummen, eventueel oprit E313 Herentals Oost. Vertrek in Lummen om 8u. Thuiskomst omstreeks 19.30u.Al onze activiteiten worden gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid