Agenda Leuven


Locatie: alle voordrachten hebben plaats om 20u in zaal Genadedal, Velderblok 2A te 3001 Kessel-Lo.

Contact: Griet S'heeren, tel. 0473 757567, Leuven@vvpv.be
Betalingen op rekeningnr. BE38 7340 2763 1972 van VVPV Leuven.
Op zaterdag 3 juni om 14u (tot 18u) zijn wij welkom in de tuin van Johan en Annemie, Leuvensesteenweg 770, 3071 Kortenberg.
Deze natuurlijke tuin van 50 are werd aangelegd in de 50-er jaren en grenst aan het natuurgebied 'De Molenbeekvallei', bekend om bosorchissen die spontaan in de tuin groeien en bloeien. Voor de liefhebbers is er een mini-kwekerijtje.
Parking aan het huis is beperkt en moet gereserveerd worden. Parkeren langs de steenweg is mogelijk. Inschrijven via inschrijvingenleuven@vvpv.be


Op onze busuitstap van zaterdag 10 juni bezoeken we drie zeer verschillende tuinen en een kwekerij rondom Eindhoven (N-Brabant).
Tuin in het bos in Maarheeze is een grote tuin in landschappelijke stijl. De vele doorkijkjes onthullen verschillende gedeeltes die elk een eigen sfeer uitstralen.
De beplanting van de Bloemenhof bij kasteel Geldrop stoelt op duurzaamheid, ecologie en natuurlijkheid. De uitbundige borders werden ontworpen door John en Cill Schoolmeesters die ons zullen rondleiden.
Het karakteristieke van De Winckelgaard (4000 m2) in Lierop zijn de bloemenborders, samengesteld uit grote groepen van dezelfde planten. Vele mooie bomen en het uitzicht over een aangrenzend natuurgebied vervolledigen het geheel.
We eindigen met een stop in de heerlijke kwekerij De Kleine Oase in Weert.
Voorzie €18 voor de bus en €22 voor toegang tuinen. Picknick dien je zelf mee te brengen.
De €18 mag gestort worden op het rekeningnummer van regio Leuven na bevestiging van plaats. Inschrijven via inschrijvingenleuven@vvpv.be of Griet (0473/757567)


Voor onze jaarlijkse Tuinbabbel zijn we op zaterdag 17 juni om 14u welkom in de tuin van Roger Kimps, Pals 22a, 3202 Rillaar.
Roger is een plantenkenner en gepassioneerd tuinier. In zijn tuin van 6000m² zijn er heel wat bijzondere bomen (bv 4 soorten Sequoia) en struiken te zien net als een zeer grote verscheidenheid aan vaste planten waaronder een collectie Baptisia en Helenium.
Inschrijven verplicht bij Jeannine via inschrijvingenleuven@vvpv.be . Bijdrage voor drankje en lekkers €5.


Op zaterdagnamiddag 22 juli trekken we naar Merelbeke om de tuin (2000m² zandgrond) van Carine en Luc Rasschaert-Hebberecht te ontdekken.
Een vijftal jaar geleden besloten ze hun grasveld op eigen houtje om te toveren tot een uitbundige tuin met naturalistische inslag. Er kwamen kleurrijke borders vol vaste planten gecombineerd met grassen, wat de biodiversiteit flink bevorderde. Dankzij de uitgebreide plantenkeuze is deze tuin in elk seizoen de moeite waard.
Daarna bezoeken we de Agapanthuskwekerij van Tim Wyckstandt in Aalter. Tim was al heel lang gefascineerd door de Afrikaanse lelie en toen Maurice Vergote gezondheidsproblemen kreeg, heeft Tim zijn collectie van dit zonminnende bolgewas overgenomen. Sindsdien heeft hij ze met vele nieuwe cultivars uitgebreid tot een uitzonderlijk aanbod van vele tientallen prachtig bloeiende variëteiten! De Agapanthus is niet alleen een opvallende kuipplant maar kan best ook, mits juiste plaats en verzorging, in volle grond.
Inschrijven voor 10/7 op inschrijvingenleuven@vvpv.be met de vermelding of je wil rijden.
Prijs: € 12 voor het kostendelend rijden en € 10 bijdrage tuinbezoek en koffie met lekkers bij Tim.
Adressen: Boterhoekstraat 29, Merelbeke (Melsen) en Vaartlaan 40A, Aalter.
Vertrek: carpoolparkings Kessel-Lo om 12u15 en Bertem om 12u23.


Op 26/27 augustus bezoeken we op onze 2-daagse reis van dit jaar tuinen in de omgeving van Utrecht en Amersfoort (provincie Utrecht): De Pullenhof, In Liefde Bloeyende, Boerderijtuin Houten, De Vlindertuin (Máximapark Vleuten), Groot Sandbrink, Hubertushof, De Treek (Marieke Nolsen), kwekerij Dicky Schipper. Stuk voor stuk tuinen met renommee. En dankzij de variatie, voor ieder wat wils!
We dineren en logeren in het hotel Van der Valk 4* in Leusden-Zuid. Dag twee sluiten we af met een maaltijd op de terugweg.
De prijs bedraagt €240/pp (toeslag 1p kamer is €45), dranken niet inbegrepen. Meer details volgen na bevestiging van plaats via inschrijvingenleuven@vvpv.be.


Op zaterdag 9 september bezoeken wij het Arboretum van Bokrijk onder leiding van Sven Bronckaers, erfgoedtuinier van het domein.
Hij neemt ons mee door een deel van het 18 ha grote domein en zal extra aandacht besteden aan speciale planten die op dat moment schitteren.
Afspraak om 15u op parking 1 van het domein, vlak bij het kasteel en bistro Koetshuis. Voorzie € 3 voor de rondleiding. Inschrijven via inschrijvingenleuven@vvpv.be. voor 30 augustus.
Al onze activiteiten worden gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid