Agenda Leuven


Locatie: alle voordrachten hebben plaats om 20u in zaal Genadedal, Velderblok 2A te 3001 Kessel-Lo.

Contact: Griet S'heeren, tel. 0473 757567, Leuven@vvpv.be
Betalingen op rekeningnr. BE38 7340 2763 1972 van VVPV Leuven.
Op vrijdag 15 maart stellen drie leden met een passie voor tuinieren hun tuin voor.
Jos Rogiers is een groot rozenkenner. Hij vertelt welke vaste planten goed passen bij de vele rozen in zijn borders.
Wendy Vleugels en Geert Van Orshaegen schetsen hoe hun saaie tuin door een tuinontwerper omgetoverd werd tot een kleurrijk juweeltje waarin elke dag iets nieuws te beleven valt.
Tot slot neemt Dirk Peeters ons mee op verkenning van zijn borders vol vaste planten.


Zaterdag 23 maart om 14u: les rozen snoeien.
Wanneer, waarom, hoe moeten we rozen snoeien om achteraf te genieten van mooie, gezonde struiken met een uitbundige bloei. Ons medelid Jos Rogiers, eminent rozenkenner, leert het ons in zijn tuin (Dooleegstraat 24 in Heverlee). Bij voldoende interesse organiseren we een tweede sessie om 10u30.
Bijdrage: €5 voor les en koffie.


Zaterdag 20 april bezoeken we tijdens een busreis twee heel verschillende tuinen in Oostkapelle op Walcheren (Zeeland).
We beginnen bij de Romantische Rozentuin van Hetty van Baalen. De tuin is opgedeeld in intieme, sterk verschillende tuinkamers met verrassende kleurcombinaties. Na de lunch in Strandpaviljoen De Piraat bezoeken we de Ecologische Cottagetuin van Thea van Maldegem. Een natuurlijk ogende en heel gevarieerde tuin. In het natuurlijke gedeelte bloeien veel verwilderingsbollen en stinzenplanten onder struiken en bomen. Op de terugweg stoppen we bij bloemsierkunstenaar Yvan Roelandts van de tuin Calluna Rosa in Kapellen. Langs de paden van deze weelderige tuin ontdekken we bijzondere plantensoorten vaak in meer gedurfde bladkleuren. In de lente bloeien er vele tulpensoorten bij de grote collectie Heuchera-variëteiten.
Lunchpakket meenemen. Voorzie €13 voor toegangen (wordt opgehaald in de bus) en €27 voor de bus, over te schrijven na bevestiging van plaats. Inschrijven voor 9 april via Leuven@VVPV.be of bij Griet.


Zaterdag 25 mei.
In de voormiddag brengen we een bedrijfsbezoek aan kruidenkwekerij Claus in Kruisem, dé plek bij uitstek om de wondere wereld te ontdekken van bijzondere culinaire en medicinale kruiden, vergeten groenten en aromatische planten. We sluiten de wandeling af met een kruidig drankje en hapje en lunchen in de orangerie.
Dan rijden we naar het Doornikse waar we in La Glanerie een korte kennismaking inlassen met La roseraie Warren Millington. Een kleine, vrij toegankelijke tuin waar Isabelle Olikier-Luyten (auteur van een 3-tal boeken omtrent rozen) de rozen van de Australische veredelaar Millington en ook die van de Waal Emile Foucart aanplantte, waarbij zij bijzondere aandacht besteedde aan combinaties met vaste planten.
We sluiten af met Le jardin de Barges in Ere, een mooie romantische cottagetuin van twee gepassioneerde tuiniers met een grote voorliefde voor rozen. Meer dan tweehonderd soorten zorgen voor uitbundige bloei en heerlijke geuren van mei tot november. In een recentelijk aangekocht aanpalend perceel krijgen vaste planten en grassen de hoofdrol toebedeeld.
Lunchpakket meenemen. Voorzie €21 voor toegangen (wordt opgehaald in de bus), hapje en drankje en €20 voor de bus, over te schrijven na bevestiging van plaats. Inschrijven voor 15 mei via Leuven@VVPV.be of bij Griet.


15 en 16 juni: tweedaagse tuinreis naar tuinen in de Noordoostpolder (Flevoland).
Tuin Polhuis, Tuin van Geke Rook, Het Zwaluwhuis, Lancastergarden, De Stekkentuin, Pegasushof, De tuin van Fortmond, kwekerij Coen Jansen.
Het definitieve programma met alle informatie volgt in maart per nieuwsbrief maar inschrijven is vanaf nu mogelijk.