Agenda Leuven


Locatie: alle voordrachten hebben plaats om 20u in zaal Genadedal, Velderblok 2A te 3001 Kessel-Lo.

Contact: Griet S'heeren, tel. 0473 757567, Leuven@vvpv.be
Betalingen op rekeningnr. BE38 7340 2763 1972 van VVPV Leuven.
Zaterdag 20 juli treffen we elkaar om 10u30 aan de ingang van Tuincentrum Maréchal, Kastelein 114 in Turnhout. Bij Maréchal kweken ze een uitgebreid en interessant gamma vaste planten, sierheesters, bomen, fruitbomen, grassen, rozen.
Daarna trekken we naar 'De Kleine Boerderij', Ossenweg 1, 2330 Merksplas, waar een broodjeslunch (enkel na inschrijving!) op ons wacht. Om 13u45 verzamelen wij voor een begeleide wandeling door de 8ha grote demonstratietuin op de gronden van de voormalige 'straftuinbouwschool' van Merksplas-Kolonie. Deze collectietuin, een initiatief van plantenkweker Jan Oprins en botanicus Harry van Trier, herbergt heel wat bijzondere planten (waaronder vele hydrangea's, pioenen van G. Vervoort en agapanthussen), een arboretum en een fruittuin.
Bij inschrijving melden of je alleen aan de activiteit van de namiddag deelneemt. Reken op €8/pp voor de rondleiding en toegang. Broodjes kosten €9,95. Inschrijven voor 6 juli.


Op zondagnamiddag 25 augustus trekken we eerst naar Bilzen. Bij de Landcommanderij Alden Biesen (nu cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid) hoort sinds 1786 naast een Franse tuin ook een Engelse landschapstuin waarin de recentelijk aangeplante zgn 'prairietuin' mooi integreert. JS, van de vasteplantenkwekerij in Buggenhout, vulde het ontwerp van de grote plantenborder in met vele interessante en nieuwere cultivars geschikt voor de zware leemgrond.
Daarna gaan we naar Tongeren. Tom Devriendt was van jongs af aan geboeid door Eucalyptus. Zijn collectie ervan is uniek. Uit deze uit de hand gelopen hobby ontstond uiteindelijk Crea Flora, een kleine, gezellige kwekerij waar persoonlijk advies primeert. Hij biedt niet alleen vele kleurrijke zomerbloeiers aan zoals Echinacea, Agastache, Penstemon, maar ook zeldzame, speciale en 'nieuwe' vaste planten. In de aanpalende tuin kun je zeker wat opsteken voor thuis.
We gaan met eigen vervoer. Meerijden kan tegen 8€. Inschrijven voor 20 augustus via bij Griet.


Op zaterdag 7 september gaan we samen met regio Limburg naar de Liefhebbersmarkt Botanische Tuinen Universiteit Utrecht.
Deze specialiteitenmarkt is uitgegroeid tot een van de beste plantenmarkten van Nederland. Tussen de aankopen door kun je genieten van de prachtige Botanische Tuinen en/of van een rustpauze in het Tuincafé Botanica. Er blijft nog tijd over om 't Akkerhuis in Montfoort te bezoeken, een natuurlijk ogende tuin van 1ha met ronde vormen en mooie doorzichten. De eilandborders zijn op kleur beplant met grote groepen vaste planten.
Vertrek: 7.30u in Bertem/ 7.45u in Kessel-Lo/ 8.10u in Lummen. Inschrijving : tot 15/8 via Leuven@VVPV.be . Na bevestiging van plaats
30€ pp overschrijven voor de bus. Voorzie 15€ cash voor de toegangen. Terug: ca 19u.