logo-achtergrond

Agenda Pajottenland


Locatie: alle voordrachten vinden plaats in het kasteel van Coloma, Jozeph De Pauwstraat 25 te Sint-Pieters-Leeuw en beginnen om 14u.

Contact: Els Rammeloo, tel. 02 3560176, pajottenland@vvpv.be
Betalingen op rekeningnr. BE12 7340 2295 8592 van VVPV Pajottenland.Zaterdag 16 maart, 14u: lezing door Martje van den Bosch over wat ons tuiniers allemaal zo na aan het hart ligt: 'Mooie borders, prachtige combinaties'.
Enkele jaren geleden bezochten we De Tuinen in Demen, eigendom van de spreekster en hebben daar kunnen zien hoe ze speelt met kleuren en vormen om tot die prachtige combinaties te komen. Wie erbij was zal zich zeker de 'verborgen' cirkelvormige witte tuin herinneren. Met deze lezing wordt ons een blik achter de schermen gegund, hoe zulke borders tot stand komen.


Zaterdag 13 april, 14u voorzien we weer een plantenruil en/of verkoop tegen vriendenprijsjes in de tuin van Els, Steenstraat 33A, 1500 Halle.
Zijn uw planten te groot geworden, hebt u ze gescheurd, gestekt of gezaaid en hebt u teveel, breng ze dan mee en ruil met anderen. In dat geval graag een mailtje naar pajottenland@vvpv.be om te weten hoeveel ruimte we voor uw plantjes moeten voorzien. Ook wie niets te ruilen heeft is van harte welkom.
'Standhouders' worden verwacht vanaf 13u, 'kijkers' een uurtje later.


Zaterdag 27 april: deze keer trekken we er eens in de lente op uit, en wel naar drie tuinen in Nederlands Limburg, waar een overdaad aan tulpen en ander bollen schitterend gecombineerd is met het jonge groen van vaste planten en overdadige bloesems.
Uitstap per bus, vertrek om 7.30u vanaf de stelplaats van Bell Tours, Bergensesteenweg te Sint-Pieters-Leeuw. Bijkomende opstapplaats mogelijk langs de R0.
We bezoeken de Carishof in Klimmen, Hoeve Schettereind in Roosteren en Brookergarden in Hout-Blerick.
Prijs bus: € 18 pp. De toegang tot de tuinen is daarin niet inbegrepen en bedraagt ongeveer € 22. Inschrijven bij Els. De inschrijving is definitief na betaling van € 18 op rekening van VVPV-Pajottenland.


Weekend van 1 en 2 juni: tweedaagse busuitstap naar Normandi.
We bezoeken beroemde parktuinen als Bois des Moutiers en Vastérival in de buurt van Dieppe, en kunnen in de omgeving van Rouen ons hart ophalen aan de talloze vaste planten en rozen in de romantische Jardin d' Angélique of le Jardin de Valériane, die naast de Engels geïnspireerde tuin ook een recenter deel met een geheel andere beplantingswijze kent. Agapanthe is dan weer een grote eigentijdse tuin met een structuur van muurtjes, paden, hoge en lage hagen en waterpartijen, vol planten maar zonder gazon. Grassen vinden we in overvloed in Jardin Plume, naast hagen, zowel laag en strak geschoren als hoog en golvend, een boomgaard en een bloemenweide, maar ook borders vol vaste planten.
Prijs: bij het ter perse gaan van het tijdschrift van maart waren nog niet alle onderdelen van de prijs bekend maar die zal vermoedelijk rond
€ 200 liggen. Wordt meegedeeld bij inschrijving. De toegang tot de tuinen, sommige met gids, is niet inbegrepen en bedraagt € 70. Inschrijving via Els.Al onze activiteiten worden gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid