logo-achtergrond

Agenda Limburg


Locatie: al onze activiteiten hebben plaats in Ontmoetingscentrum De Buiting, Tessenderlosesteenweg 18, 3583 Beringen/Paal en starten om 14u, tenzij anders vermeld.

Contact: Ria Coenen, tel. 011 431748, regiolimburg@vvpv.be
Betalingen op rekeningnr. BE71 7340 2763 1669 van VVPV Limburg.
Op zaterdag 23 oktober zal een gids ons rondleiden op het domein Herkenrode in Wespelaar.
Het domein telt één van de rijkste botanische privécollecties van Europa. Het werd oorspronkelijk opgebouwd vanuit een klein Engels park dat dateerde uit de late 19de eeuw. Vandaag wordt Herkenrode bewoond, onderhouden en beheerd door burggraaf Philippe de Spoelberch, voorzitter van de Vereniging Belgische Dendrologie.
De beroemde tuinarchitect Jacques Wirtz ontwierp in 1979 een formele, uit groene kamers opgebouwde structuur ten oosten van het landhuis. Die structuur bestaat uit hagen van beuk, buxus of taxus en herbergt een belangrijke verzameling bomen, rozen en andere struiken. Uitwijkend naar een oud aangrenzend hooghoutbos, heeft de eigenaar een bostuin aangelegd met een aantal wandelingen in de vorm van een ganzenpoot. Je vindt er veel zeldzame bomen, struiken en vasteplantenborders. Herkenrode is in elk seizoen een feest voor het oog. In de lente zijn het de rododendrons die er de show stelen, in de zomer word je er bedwelmd door geuren en kleuren van de rozen en in de herfst word je van je sokken geblazen door de kleurenpracht van de bomen en heesters in herfsttooi. Het domein grenst aan het arboretum van Wespelaar en is slechts een paar keer per jaar open voor het publiek in het kader van de vzw Open Tuinen van België.

Afspraak om 14u aan het bezoekerspaviljoen aan Vijverbos 6 te Wespelaar. Parkeren kan langs de weg op het gras. Gelieve stevige stapschoenen of rubberlaarzen mee te brengen!
Inschrijven kan tot 15 oktober door te mailen naar regiolimburg@vvpv.be of te bellen naar Ria Coenen (011/431748).
Kostprijs €7,5 voor inkom en gids, ter plaatse te betalen aan Ria. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 24. Indien er veel meer leden inschrijven, kan een tweede gids overwogen worden.


Op 14 november zal Rik Storme van Planterij Groenstraat 13 een voordracht geven met als titel: Bijenplanten, ook in uw tuin.
Honingbijen en wilde bijen leveren een belangrijke bijdrage voor de bestuiving van fruitbomen, van onze groenten in de moestuin en natuurlijk ook van onze geliefde bloeiende (vaste) planten. De problemen met de bestuivers werden reeds vaak in de pers besproken. Wij, plantenliefhebbende tuiniers, kunnen een belangrijke bijdrage leveren om de biodiversiteit te behouden en te herstellen. Rik bespreekt enkele soorten bijen, de problemen en hoe we de natuur kunnen helpen door gepaste sierplanten, die wij bijenplanten noemen,een plaats te geven in onze tuin.


Op 5 december hebben we Dirk Chevalier, voorzitter van Tuinpunt vzw, te gast.
Dirk zal het die namiddag hebben over architecturale en bizarre planten. Architecturale planten zijn door hun structuur en/of bladvorm een opvallende verschijning in de tuin. Planten als o.a. Tetrapanax, Discarpus of Cordyline geven de tuin structuur en cachet. Bizarre planten zijn planten die ongewone eigenschappen of opvallende kenmerken hebben. Zo maken jullie o.a. kennis met bloemen die afhankelijk van de weersomstandigheden van kleur veranderen of bloeien met verschillende bloemkleuren aan één plant. Grassen met pikzwarte bladeren die wel van plastic lijken en grassen die dor en dood lijken maar volledig gezond zijn. Deze voordracht is zo doorspekt met interessante informatie over deze planten dat jullie die nadien zeker in jullie eigen tuin willen uitproberen.Al onze activiteiten worden gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid