logo-achtergrond

Agenda Limburg


Locatie: al onze activiteiten hebben plaats in Ontmoetingscentrum De Buiting, Tessenderlosesteenweg 18, 3583 Beringen/Paal en starten om 14u, tenzij anders vermeld.

Contact: Ria Coenen, tel. 011 431748, regiolimburg@vvpv.be
Betalingen op rekeningnr. BE71 7340 2763 1669 van VVPV Limburg.
Op zondag 16 december om 14u hebben we Martje van den Bosch van de Tuinen van Demen weer te gast. Dit keer met een lezing die als titel draagt: Mooie borders, prachtige combinaties.
Wat je mooi vindt, is natuurlijk persoonlijk. Wat je in een tuin graag ziet, hangt daarnaast ook af van wat je graag terugvindt in de tuin. De één wil in een tuin tot rust komen, de ander zoekt er juist levendigheid. Toch kunnen we stellen, dat een tuin bevredigend voor het oog is, als er sprake is van een zekere harmonie. Tijdens deze lezing hoor je, welke aspecten daarbij een rol spelen. Kleuren en vormen komen aan de orde maar ook de verschillende functies die planten in een tuin kunnen vervullen. Martje geeft daarbij handige tips & tricks voor zowel nieuw te ontwerpen als bestaande borders om in uw eigen tuin mee aan de slag te gaan. Zij illustreert haar verhaal met veel foto's van De Tuinen in Demen.


Op zondag 20 januari stellen vier van onze bestuursleden hun tien favoriete planten voor.
Deze formule waarbij de betrokkenen aan de hand van foto's de kwaliteiten van hun lievelingsplanten etaleren en bewieroken, bleek in het verleden bij onze leden veel succes te hebben temeer omdat de panelleden hun ervaringen onderling maar ook met het publiek kunnen delen. Daarna is het dan weer hoog tijd om nieuwjaarswensen uit te wisselen en ons programma voor 2019 voor te stellen. Dit doen we uiteraard weer bij een lekker stuk Limburgse vlaai en een kop koffie of thee.


Op zondag 17 februari komen Julien Liekens en Herman Buttiens, beiden bestuursleden van regio Leuven, de donkere winterdagen verhelderen met een voordracht over Winterbloeiers.
Voor de pauze bespreekt Julien het geslacht Hamamelis. Eerst komen de botanische soorten aan bod, daarna de mooiste hybriden. Er wordt ook aandacht besteed aan verzorging en aanplanting van de toverhavelaars.
Na de pauze zal Herman ons laten zien hoe verbazend groot het aanbod winterbloeiende heesters en bomen is waarmee we onze wintertuin kunnen opfleuren.


Clematissen mogen in geen enkele tuin ontbreken. Op zondag 17 maart zal Catherine Böttcher een lezing geven over deze prachtige tuinplant waarvan er voor elk seizoen een bloeiende variëteit bestaat.
De lezing bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte geïllustreerd met beelden op het scherm. Volgende onderwerpen komen hierbij uitgebreid aan bod: kiezen voor clematis, het aanplanten, onderhoud, verzorging, beantwoorden van vragen uit het publiek.


Prachtige beelden van wondermooie voorjaarstuinen in het programma Gardeners' World inspireerden ons om in 2019 eens in de vroege lente nl. in het weekend van 27-28 april een tweedaagse uitstap te organiseren naar enkele beroemde tuinen in Kent, East Sussex en Surrey.
Op zaterdag bezoeken we Sissinghurst Castle Garden en Pashley Manor Garden. We overnachten in hotel Double Tree by Hilton****, in Woking waar een avondmaal voorzien is. Op zondag genieten we de hele dag van al het moois dat RHS Wisley Garden ons in de lente te bieden heeft.
Vertrek omstreeks 6u, thuiskomst omstreeks 23.30u. Heenreis met de Shuttle, terugreis met de ferry.
Kostprijs &euro ;220. Supplement 1p. kamer € 37,5. Inbegrepen is: bus, hotel, ontbijt,1 x avondmaal, chauffeur. Niet inbegrepen: toegang tuinen (35 Pond, wordt opgehaald in de bus), drank aan tafel, annulatieverzekering, lunches en avondmaal tweede dag. Picknick meebrengen voor eerste dag, op de tweede dag kan er op eigen kosten geluncht worden in restaurant Wisley, avondmaal op ferry.
Wij reserveerden een bus van 50 personen. Pas als er 40 leden inschrijven, zal de reis doorgaan. Opstapplaatsen: Lummen, Herent, eventueel ook andere als die op de reisroute liggen.
Inschrijven vanaf 8/12 bij Fernand (011/523543), ferdinand.cluyssen@telenet.be of regiolimburg@vvpv.be. Inschrijving is definitief na bevestiging van plaats en betaling van € 220 op BE71 7340 2763 1669. Bij annulatie zijn wij genoodzaakt om kosten aan te rekenen, meer details bij inschrijving.Al onze activiteiten worden gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid