logo-achtergrond

Agenda Leuven


Locatie: alle voordrachten hebben plaats om 20u in zaal Genadedal, Velderblok 2A te 3001 Kessel-Lo.

Contact: Griet S'heeren, tel. 0473 757567, Leuven@vvpv.be
Betalingen op rekeningnr. BE38 7340 2763 1972 van VVPV Leuven.


  Wegens de maatregelen tegen het coronavirus heeft VVPV al haar activiteiten tot nader order opgeschort!

'Waarom groeit mijn plant niet?' De oplossing voor dit raadsel wordt ons op vrijdag 13 maart geduid door Arjan Schepers van de goede en leuke gelijknamige vasteplantenkwekerij in Mariënheem (Ov).
We kopen een prachtig bloeiende plant en thuis zoeken we er een plekje voor. Als je integendeel de plant zoekt die bij de plek past, is de kans op succes veel groter. Ze zal uitgroeien tot een mooie plant, zonder water geven of steunen. Als we rekening houden met de natuurlijke standplaats kunnen we immers ook een mooie beplanting samenstellen voor elke plek, wat Arjan aan de hand van foto's van interessante en nieuwe vaste planten zal bewijzen.


Met 'Tuinonderhoud van maand tot maand' geven we op 10 april het woord aan onze voorzitter Griet S'heeren.
Om de tuin mooi te maken moet er op het juiste moment worden geplant, gezaaid, gesnoeid, geleid, bemest, vooruitgedacht etc. Dankzij de aanwijzingen en adviezen van Griet zullen we gemakkelijker kunnen overzien wanneer wat moet gebeuren. Haar causerie zal vooral het accent leggen op praktische tips voor wat er in elke maand van het jaar te doen valt.


Op 16 mei bezoeken we om 13.15u in Schoten de mooie Pokertuin (24 are) van Dirk en Vera Ampe (van VVPV regio Antwerpen). Hier is de hoofdrol toebedeeld aan vaste planten. Je vindt er tussen de meer courante vaste planten een heel scala aan bijzondere schaduwplanten waaronder varens en hosta's in talloze variëteiten. Struiken bezorgen de tuin een stevige structuur.
Daarna trekken we de grens over voor een geleid bezoek aan de Lowgardens Nurseries (Peter Vanlaerhoven) in Wernhout. Het aanbod van deze kwekerij varieert van bomen, heesters en coniferen tot klimplanten, vaste planten en kruiden. Hier vind je heel wat zeldzaamheden, allemaal van eigen kweek!
We gaan met eigen vervoer en nemen onze picknick mee. Voorzie € 9 toegang tuin en € 18 voor het carpoolen.
Inschrijven bij Griet vóór 20 april. Meld daarbij of je wil rijden.


De streek rondom Eindhoven (N-Brabant) is de bestemming van onze busuitstap op zaterdag 6 juni.
De eerste stop is De Winckelgaard in Lierop, een 'boerenbloementuin' die op spontane wijze ontstond.
Daarna komt Tuin aan het boord in Nuenen. De 6500m2 werden door de jaren heen in gedeelten opgebouwd met o.a. een mediterrane tuin en een moderne Japanse tuin.
In de namiddag bezoeken we De Baron z’n hof in Geldrop, de voormalige moestuin van het kasteel, die door John Schoolmeesters omgetoverd werd in een schitterende bloementuin met een natuurlijke beplanting van heesters, vaste planten en grassen in combinatie met éénjarigen.
We eindigen in kwekerij De Kleine Oase in Weert.
Inschrijven bij Griet tot 20 mei en € 17 (na bevestiging van plaats) over te schrijven voor de bus op rek. nr. BE38 7340 2763 1972. Voorzie € 19 voor de toegangen.


Op vrijdag 19 juni zijn we om 18u uitgenodigd om de tuin en kwekerij van Willy Vandendael in Wijgmaal te bezoeken.
Het is een strakke maar natuurlijk ogende tuin met vele vaste planten.
Inschrijven voor 10 juni bij Griet.


In het weekend van 11 en 12 juli trekken de regio’s Leuven en Limburg op Tweedaagse voor een rondje tuinen Twente in het noordoosten van de Nederlandse provincie Overijssel.
We bezoeken een achttal tuinen, van kleiner tot groot en gevarieerd in stijl, waaronder De Weide, De Haarboershof, tuin Leushuis, ‘t Plantzoentje en struinen tussen de pareltjes van de alom geprezen kwekerij Fahner. Op dag twee lunchen we in de watermolen van Singraven, een landgoed met arboretum en bloementuin. Kosten voor bus en hotel € 125, toeslag 1p-kamer : € 38. Toegangen tuinen en lunch op zondag zijn niet inbegrepen.
Inschrijven voor 1 juni bij Griet. Meer info bij inschrijving.


Zondag 30 augustus organiseert de regio Limburg met ondersteuning van de regio Leuven een plantendag/plantenmarkt op het domein van het Sint-Jansbergklooster in Zelem.
Alle leden kunnen er planten te koop aanbieden en dus daarom een oproep om tijdig plantjes op te potten. Hou deze datum vrij!
Meer informatie volgt in het tijdschrift van juni.
Al onze activiteiten worden gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid