logo-achtergrond

Agenda Leuven


Locatie: alle voordrachten hebben plaats in zaal Genadedal, Velderblok 2A te Kessel-Lo.

Contact: Griet S'heeren, tel. 0473 757567, Leuven@vvpv.be
Betalingen op rekeningnr. BE38 7340 2763 1972 van VVPV Leuven.
VVPV viert dit jaar haar 25-jarig bestaan met een daguitstap en feestmaaltijd op zaterdag 21 oktober.
In de voormiddag bezoeken wij samen met regio Limburg de Vlindertuin van tuinontwerpster Annemie de Roye in Bonheiden. Dit is een landelijke tuin van 60 are die uit verschillende tuinkamers bestaat, waarin tussen strak geschoren hagen vaste planten en grassen kunstig gecombineerd worden. Prachtige borders wisselen af met schaduwhoekjes en een groente- en fruittuin. De grote prairieborder is in de zomer en de herfst een lust voor het oog. Tussen golvende hagen van veldesdoorn word je tenslotte naar de kwekerij geleid waar je een groot deel van het assortiment planten en grassen vindt waarmee in de tuin geëxperimenteerd wordt. Om 12u30 eten we er onze meegebrachte boterhammetjes. Annemie zorgt voor koffie, thee, fruitsap en cake. Hiervoor betalen we € 3 op de bus.
Om 13u30 vertrekken we naar het Arboretum Wespelaar (Haacht) waar omstreeks 14u een gids ons gedurende twee uur zal rondleiden in dit 20ha grote park. Vanaf 17u30 zijn we welkom in Alma3 te Heverlee voor aperitief en een jubileumdiner. Zie de Nationale Kalender voor het vervolg van de dag. Het jubileumfeest eindigt om 22u.
Vertrek: carpoolparking Lummen 9u30, carpoolparking Aarschot 10u, carpoolparking Herent 10u15. Inschrijven kan tot en met 15 september (behoudens vroegere afsluiting) door te mailen of bellen naar Griet S'heeren.
De inschrijving is pas geldig na overschrijving van € 50 pp op de rekening van regio Leuven met vermelding van opstapplaats.


Vrijdag 17 november presenteert Yannick Boulet ons zijn tweede voordracht over 'Great Dixter'.
Nadat hij in het eerste deel de ontstaansgeschiedenis en de figuur van Christopher Loyd, de bezieler en eigenaar van deze iconische tuin toelichtte, komen deze keer de beplantingstechnieken aan de beurt waarmee het team van Great Dixter de tuin door de seizoenen heen er laat uitzien alsof hij juist dan op zijn hoogtepunt is.


Vrijdag 8 december om 20u zal Tinneke Provoost, eigenaresse van kwekerij 'De Grashalm' in het West-Vlaamse Zarren, een lezing geven over siergrassen.
Grassen hebben het helemaal 'gemaakt' en iedereen is er langzaamaan van overtuigd dat ze een waardevolle bijdrage leveren om tuin en border tot ver in het seizoen en zelfs nog in de winter aantrekkelijk te houden. Voor haar kwekerij is Tinneke steeds op zoek naar nieuwe en vooral betere en mooiere variëteiten die een duidelijke meerwaarde bieden. Zij zal ons wegwijs maken in de verschillende soorten en tips geven i.v.m. aanplanting en onderhoud. Dit jaar verscheen van haar hand het goed onthaalde boek 'De mooiste grassen voor de tuin'.Al onze activiteiten worden gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid